Strømsparing betyr ikke at du skal ha det mørkt. Du trenger mye lys til matlaging, husarbeid, lesing, skjermjobbing og lek. Men ved å justere ned lyset når du kan, sparer du strøm og forlenger lyskildens levetid.
1. Dim: Den enkleste formen for lysstyring er dimming. Ved å dimme lampa ned til 50 prosent styrke, sparer du 25 prosent energi i lyskilden. En dimmer skal monteres av autorisert elektriker.
2. Tidsstyring: Du kan også feste et tidsur i stikkontakten som slår av lampa innen en viss tid, slik at ikke lys står på til tider da rommet er tomt.
3. Smart system: Med et sentralt lysstyringssystem, kan du koble alle lyskildene til en felles enhet. Slik sørger du for at du alltid får det lyset du trenger og at lampene skrus av når du ikke behøver dette lyset.
4. Skift lyssetting: Fra styringssystemet kan du med et enkelt klikk skru av og på alle lys. Du kan også programmere inn ulike lysscenarier. Dermed kan du skifte lyssetting ut i fra behov og få det lyset som egner seg best til arbeid, matlaging, TV-titting, husvask og kveldskos. Lysene kan styres fra en lokal bryter eller med en fjernkontroll.
5. Sensor: En av de mest besparende løsningene, er bevegelsessensorer som slår av lyset når det ikke oppholder seg folk i rommet. Det kan være smart i ganger, boder og på toalettet. I rom med dagslys kan det lønne seg at bevegelsesdetektor også sjekker dagslysmengden og ikke skrur på lampene hvis det er tilstrekkelig med lys fra sola.
6. Ute: Utendørs kan du styre lampene etter dagslyset. Fotoceller i pærene registrerer når det er mørkt og lys ute og skrur seg opp og ned deretter. Du kan også velge en fotocelleløsning kombinert med bevegelsessensor, slik at lyset skrur seg på når den detekterer bevegelse.
7. Alt i ett: Du kan også koble styring av varme, elektriske apparater og alarmer til styringssystemet – noe som i tillegg til å spare strøm også styrker din sikkerhet og komfort.
Våre elektrikere kan hjelpe deg med å gjøre store strømkutt i hjemmet. Du finner vår kontaktinformasjon til høyre på siden.